dilluns, 20 d’octubre del 2008

Provant...

La pitjor mitja hora dels grans actors

 <span class=Jeremy Irons fuma amb neguit un cigarret mitja hora abans que comenci la funció, el 2006. Foto: SIMON ANNAND" width="250" height="158">
Jeremy Irons fuma amb neguit un cigarret mitja hora abans que comenci la funció, el 2006. Foto: SIMON ANNAND
CRISTINA MERINO
BARCELONA
Mitja hora abans de sortir a l'escenari, mentre el públic va ocupant els seus seients a la sala, l'actor al seu camerino viu el seu particular compte enrere a base de rutines i supersticions. Aquesta intimitat és la que ha retratat el britànic Simon Annand, que al llarg de més de 20 anys ha fotografiat entre bastidors les grans figures britàniques de la interpretació en aquells minuts abans que s'alci el teló. Un treball monumental que ara queda recollit en un llibre (The half, en referència a la mitja hora prèvia a l'espectacle en què es van fer les fotografies), i s'exposa, a més, al Museu del Teatre de Londres.
Daniel Day-Lewis apareix amb 30 anys al camerino del National Theatre de Londres. Era el 1986, i el guanyador de dos Oscars --l'últim, per Pozos de ambición-- en aquells temps ja havia protagonitzat pel.lícules com La meva preciosa bugaderia i Una habitació amb vista, però seguia fidel a la seva formació als escenaris amb l'obra Els futuristes, a les ordres de Richard Eyre. L'indiscret Annand també va accedir a aquells moments d'intimitat que per a alguns actors com Kevin Spacey, a punt d'interpretar el seu primer shakespeare (Ricard II, al teatre que avui dirigeix, l'Old Vic de Londres, el 2005), són "d'un terror miserable".
Les instantànies recullen aquells ritus. Amb silenci i les fotos d'un buda i de Sid Vicious de Sex Pistols n'hi ha prou perquè Daniel Radcliffe deixi enrere Harry Potter i es concentri abans de sortir i despullar-se a l'obra Equus. A Vanessa Redgrave només li cal una tassa de te, mentre que Ewan McGregor i Jeremy Irons tan sols demanen un cigarret.

Estic fent proves. Avui m'ha fet gràcia enganxar una noticia del diari. No em sorprèn gens l'actitut de la Vanessa Redgrave, actriu magnífica.