dimecres, 8 d’agost del 2012

Socialisme!


El PSC va néixer plural i és plural com no podia ser d'altra manera donada la composició de la societat catalana i dels tres partits que van fundar-lo. Aquell 1978 tots érem conscients que la unitat socialista, necessària i desitjada, comportava renúncies dels respectius plantejaments a cadascuna de les formacions que van crear el PSC. Seria absurd hores d'ara intentar amagar els diferents sentiments, sobretot en la qüestió nacional, que conviuen al si del socialisme català. Deixant de costat extrems com els que s'han manifestat de forma tan desagradable aquests dies (parlar d'amputar, lastres, etc. és col·locar-se en un extrem intolerable) en el nostre partit hi trobaríem militants i simpatitzants que se senten només espanyols o només catalans amb una gama intermèdia  ben rica de colors. Hi trobaríem gent que segur que no té clar lo de l'autonomia i d'altres que el seu ideal és el d'una Catalunya independent. I no passa res, com diuen els Manel.
No passa res perquè tenim un projecte comú que ens agermana, o ens hauria d'agermanar, que és el socialisme. La lluita des de Catalunya per un món just, de costat amb els altres partits socialistes i progressistes que defensen els mateixos valors que nosaltres arreu del planeta. Però hem de ser conscients que a Catalunya hi ha un debat en el que hi hem d'entrar sense por si no volem quedar despenjats de la lluita pel socialisme. Aquest debat que gira al voltant de la qüestió nacional ha agafat en els darrers temps una volada que ens està sobrepassant. En Quim Nadal ho està avisant fa dies quan diu que potser seria bo crear una corrent independentista al si del PSC. Si es fa jo hi seré. 
Vol dir que el PSC ha de ser independentista? De cap manera, el nostre projecte és un altre. Ara bé, hem de definir-lo amb precisió i explicar-lo tan bé com puguem. La Marina Geli  ho està explicant fa dies, Europa Federal en la que Catalunya ha de rebre el tracte d'estat. I així com la independència de Catalunya és una utopia irrealitzable ara per ara, els Estats Units d'Europa ja han començat el camí per a fer-los possibles. Venen temps complicats per la nostra terra i pels que defensem la idea socialista, però tenim la raó, que ara ens costa molt de fer arribar a la gent, però tenim la raó.